Introdruktion till Ukraina

Kursen riktar sig till

Den här kursen passar dig som arbetar med Ukrainska studenter som flytt hit under massflyktsdirektivet, eller som på annat sätt kommer i kontakt med Ukrainsk kultur på arbetet. Den är perfekt för dig som vill få större förståelse för Ukrainsk kultur

Kursen gör en personligt berättad djupdykning i Ukraina och dess historia där vi utforskar Ukraina från flera intersektionella perspektiv.

Du får en utmärkt kunskapsgrund som underlättar mötet med människor från Ukrainska.

Under tre tillfällen går vi igenom Ukrainas historia, hela vägen tillbaka till paleolitiska tider och fram till etableringen av Kyiv Rus av nordiska nomader och till de första fröna av demokrati sådda av Kosackerna. Vi pratar om hur Sovjetiska Ukraina blev ett hem för rymdfarkoster, flygplan och en rik filmindustri och mycket mer. 

Du kommer få referensramar och bakgrund till dagens Ukrainska kultur och mängder av fascinerande fakta – så väl de roande som tragiska anekdoterna ryms. Du får tillfälle att ställa frågor om hur man kan förhålla sig i komplexa frågor som rör allt från politik och den pågående invasion till kultur, språk och samhällskultur. 

Intresserad av denna kurs?

13 + 11 =

Nataliia Neshevets har en Master i sociologi och antropologi vid Lunds universitet och Master i Cultural Studies/Kritisk teori och analys vid National University of Kyiv-Mohyla Academy. Hon har arbetat  många år som journalist, projektledare och curator. Det senaste året har hon varit mycket aktiv som volontär vägledare och koordinator för ukrainska flyktingar i Skåne sedan krigsutbrottet.

Den här kursen hålls på engelska.