Välj en sida

Kv. Myllret

Kv. Myllret är en initiativ att föra samman folkbildningens aktörer i gemensamma lokaler, för att öka utbytet och möjliggöra gemensamma satsningar på faciliteter och utrustning.

I innovationsprogrammet Kv. Myllret engagerar vi studieförbund och folkhögskolor att utforska frågan: Vad kan folkbildningsaktörer i en stad vinna på att skapa gemensamma mötesplatser?

Här är några möjliga svar på frågan:

  • Dag/kväll. Folkhögskolor som främst har dagverksamhet på vardagar kan dela lokaler med studieförbund som främst har verksamhet övrig tid. Här finns stora besparingar att göra.
  • Digitala klassrum. Nya tider kräver nya pedagogiska miljöer. Mest akut behöver folkbildningen uppkopplade klassrum för att följa med i samhällets utveckling: Tryck på en knapp för att video- eller ljudströmma ut en lektion eller studiecirkel till dem som av någon anledning inte kan närvara fysiskt. Använd digitala whiteboards. Tillsammans har vi råd med att skapa sådana moderna läromiljöer.
  • Faciliteter och utrustning. Våra möjligheter att erbjuda folkbildning utifrån aktuella behov är begränsad till vilken infrastruktur och vilka resurser vi kan erbjuda. En enskild kurs/verksamhet kan sällan bära kostnaderna för speciallokaler och utrustning, men tillsammans har vi råd att investera i maker spaces, mediastudios, VR-labb, scener, kafé, hantverksverkstad, odlingslabb, friskvårdsklassrum, dansgolv, lektionskök etc.
På lång sikt kan vi skapa ett urbant ”folkbildningscampus”, ett folkbildningskvarter som samtidigt fungerar som en social motor för utvecklingen i närområdet. I Myllret arbetar vi dock enligt filosofin att alltid sikta på nästa körbara prototyp. Istället för att fastna i visioner, strategier och långdragna processer satsar vi på att snabbt komma till action och faktiskt göra något konkret tillsammans här och nu.
Person som pratar med coach
Kv. Myllret. Gemensamma lokaler och resurser. Mötesplatser som gör skillnad i staden.