Folkinkubatorn

Från Myllret
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Idé

TRANSPARANTfolkinkubatorn.png

Folkinkubatorn stödjer människor som vill satsa på småskaligt företagande som bygger på samarbete i lokala eller internationella nätverk och där målet är egen försörjning snarare än expansion.

Folkinkubatorn är en ny typ av företagsinkubator som folkhögskolor kan utveckla i samverkan med lokala aktörer. Inkubatorsprogrammen riktar sig till de potentiella entrezprenörer som vill samarbeta i nätverk och starta upp något mer småskaligt och enkelt än vad vanliga inkubatorer huserar. Deltagarna får stöd av pedagoger, organisationer och framför allt varandra. Kurser i företagande på kvarts- eller halvfart, verksamhetsinkubation resten av tiden.

Programexempel

Tanken är att samla personer som vill starta företag utifrån ett antal kategorier, och sätta ihop program Exempel på program:

  • Lokal service - för att starta frisörsalong, livsmedelsbutik, café, verkstad eller liknande
  • Småskalig produktion - för att starta odlings- verksamhet, hantverksföretag etc)
  • Frilansare - för att starta egen verksamhet som frilansare inom kultur, media och teknik)
  • Expert på nätet - för att starta specialiserad konsultverksamhet som utgår från marknads- föring och nätverkande i sociala medier)
  • Internationell kreatör - för att sälja kreativa skapelser på en internationell marknad)
  • Nischhandlare - för att starta nätbutik utifrån nördigt intresse)

Utvecklingsstatus

Folkinkubatorn är utvecklad som idé. I nuvarande skede söker vi folkhögskolor och studieförbund som vill vara med och utveckla idén.