Digitalisering och automatisering

Från Myllret
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Under de kommande åren kommer allt fler arbetsuppgifter göras via digitala plattformar och allt fler kunna automatiseras med hjälp av enklare program eller insticksmoduler. Vi kommer se ett ökat behov av digital allmänkompetens hos de som ska arbeta och ett behov av det som bara människor kan göra. Det dröjer länge innan ett program eller en robot kan vara så komplex och flexibel att den kan ta över en människas arbete helt, men vissa delar kommer med största sannolikhet automatiseras i allt större utsträckning.

Under Covid-pandemin har vi sett en accelererad digitalisering av flera yrken, och också en rejält ökad flexibilitet av var man kan arbeta och på vilket sätt. Utvecklingen kommer att fortgå de närmsta åren. Det har ett antal påtagliga effekter:

  • Geografiskt större arbetsmarknad - om du arbetar online är det främst tidzoner och löner/villkor som styr var du vill vara anställd.
  • Andra mönster kring boende och resande - större behov av god uppkoppling än av närhet till kontor tex
  • Annan prioritering av arbetsuppgifter - sociala aktiviteter som skett av sig själv lyfts och prioriteras för att upprätthålla gemenskap
  • Digitalisering av möteskulturen
Två vuxna arbetar digitalt